Mærker I stigende nervøsitet i IT-branchen?

Et marked, der kan give kriller i maven
Nye tal fra Danmarks Statistik og Dansk Erhverv, viser os, at IT-branchen i år 2021 opnåede en flot rekordomsætning på 283,4 mia. kr, en omsætning, der steg med hele 13,8% sammenlignet med året forinden. Selvom den danske IT-branche de seneste år har oplevet medgang, høj efterspørgsel på ressourcer, og flotte omsætninger, er branchen præget af nervøsitet for hvad resten af 2022 vil byde på.

Vi oplever, at markedet bevæger sig anderledes end tidligere, og vi står på mange måder overfor store forandringer, vi skal forholde os til. Virksomhedernes ønskeseddel til projekter og IT-udvikling er forsat lang, men samtidig har den øgede travlhed blandt de danske IT-folk også medført at 6.209 flere medarbejdere blev ansat i år 2021 ift. året inden. Og nu mærker vi flaskehalsen for alvor.

Adm. Direktør i IT-branchen Natasha Friis Saxberg udtaler således:
”Vi kunne sagtens have ansat endnu flere i branchen, der er en akut mangel på it-kompetencer. Mange IT-virksomheder oplever, at de decideret har måtte sige nej til opgaver, fordi de ikke har kunne skaffe folk til at løse dem… “

I medgang og modgang
På trods af en ny rekordomsætning, flere ansættelser, og øget efterspørgsel på IT-fagfolk, ser vi desværre alligevel, at IT-projekter ikke igangsættes i det samme omfang, som før krigen i Ukraine brød ud. Krigen og den stigende inflation, har sat sit aftryk blandt IT-professionelle og virksomheder. De stigende priser på energi- og råvarepriser medvirker til en økonomisk nervøsitet på markedet. Stigende priser kombineret med de øgede forsyningsproblemer af virksomhedernes kerneprodukter, der bl.a. skyldes den omfattende lockdown i Kina, hvor flere underleverandører måtte lukke produktionen, har ført til en opbremsning af IT- investeringer og udvikling i nogle brancher.

Den nuværende udvikling på IT-markedet og manglen på IT-fagfolk gør, at virksomheder i endnu højere grad end tidligere har brug for fleksibilitet og eksperter til deres IT- projekter og udvikling. Det er særligt her freelancere kan være en effektiv og fleksibel løsning til de udfordringer både virksomheder og hele IT—markedet står overfor i øjeblikket.

Freelancere er en effektiv løsning
Som udbydere af freelanceprofiler kan vi altid finde gode argumenter til, hvorfor freelancere er en god løsning. Men der er faktisk særligt gode grunde til at vælge freelancere i et nervøst marked:

  • Med freelancere er ansættelsen, både ift. onboarding og offboarding, meget fleksibel, hvilket er vigtigt i et marked under forandring og påvirkning af geo-økonomiske forhold.
  • Freelancere har ofte en anden hands-on erfaring, når det kommer til tilgangen til nye projekter.
  • De er specialister i at træde hurtigt ind i en virksomhed, afkode procedurer, metoder, systemer og arbejdsgange og kan hurtigt bidrage til projekterne.
  • De er på sin vis iværksættere med deres eget brand og omdømme, og er derfor særligt engagerede og resultatorienterede i deres projekts fremgang.
  • De har en bred forståelse for, hvordan virksomheder fungerer, og samtidig har de en specialiseret viden inden for deres felt.
  • Med deres specialistviden indenfor et særligt felt, kan freelancere også være med til at give interne medarbejdere et kompetenceløft således, at virksomheden efterfølgende har inhouse kompetencer til at løse tilsvarende udfordringer i fremtiden.

Freelancere medbringer nye og friske perspektiver, tanker og måder at anskue projekter på da de har indblik i mange forskellige virksomheder og processer. De kan derfor, med respekt for eksisterende normer, udfordre og komplimentere tilgange og måder at gå til arbejdet på, netop fordi de ikke blot kommer med deres faglige ekspertise, men også deres brede og solide erfaring fra andre projekter og virksomheder.

Den ekspertise som markedet på nuværende tidspunkt akut står og mangler, er tilgængelig blandt IT-freelancere og digitale fagfolk, hvis virksomhederne tør kigge endnu mere i freelancernes retning. Så er der egentligt noget at være nervøs for?

Kilder & Referencer: Dette indlæg er inspireret af denne artikel

Bliv klogere på NIS2-direktivet

Det oprindelige NIS-direktiv (NIS1) fra 2016, EU’s første større lovgivning for cybersikkerhed, er blevet udvidet til NIS2-direktivet, som har til formål at forbedre cybersikkerheden og -modstandsdygtigheden i hele EU.
Bliv klogere på NIS2 igennem artiklen .

Læs mere >>

Bæredygtihed i IT-projekter

Bæredygtighed i IT-projekter I foråret 2023 indviede vi vores nye kontor med en House Warming. Den bød på et rigtigt interessant oplæg omkring bæredygtighed indenfor it-projekter fra et

Læs mere >>